Ben’s story

Ben had lived at one of our homes for many years and our staff knew him very well. He has a long history of severe obsessive behaviours as a result of his autism, which means he is likely to harm himself and damage his surroundings.

With all parties agreed that an inpatient service was not the right setting for Ben, we began building an annexe on the site of his care home that would meet his needs and ensure that he could carry on living in the place he knew as home.

Choice staff who knew Ben well provided crucial input to the process of designing his annexe home, which led to us including the following adaptations:

  • closed hinge doors to prevent fingers being trapped
  • wardrobes and cupboards fixed to the wall with sealant to prevent them being pulled off
  • a foam bed and sofa that will not cause harm if lifted and dropped
  • TV boxed into the wall, all the way up to the ceiling, to prevent Ben from hanging off it
  • all skirting boards removed and all window sills ground down to an angle to prevent Ben from climbing on them
  • underfloor heating installed instead of radiators
  • all interior dry lined walls reinforced with highly durable marine plywood to prevent damage
  • integrated window blinds between panes of glasses, which are operated by magnetic switches, instead of curtains
  • playground matting in the garden, providing protection for falls from up to 1.6 metres.

Once the building was completed, we carefully planned Ben’s transition from the main building and he seems very happy in his new home.